April 12-15, 2015, Osijek, Croatia

Fostering the ICT Ecosystem

President Josipovic's Statement

Poštovane dame i gospodo,

dopustite da vam prije svega poželim dobrodošlicu u Opatiju, u grad simbola kvalitete i uspješnosti hrvatskog turizma.

Žao mi je što ne mogu biti s vama, ali sam siguran da će i ovoga puta Brown Forum potvrditi svu važnost sinergije lokalnog, regionalnog i globalnog iskustva u stvaranju novih gospodarskih šansi.

Prošle godine u Dubrovniku Brown Forum je po prvi puta okupio mnoge dužnosnike i vodeće poslovne ljude iz država jugoistočne Europe i SAD-a. Razgovarali smo o mogućnostima naših država kao destinacija za strana ulaganja i trgovinu. Osobita pažnja bila je posvećena poboljšanju poslovne i investicijske klime u regiji.

Ovogodišnji forum u Opatiji je odlična prilika za razgovor o tome kako lokalna samouprava može poticati gospodarski rast. To je prilika da se iznesu pozitivna iskustva na koji način lokalna vlast može privući ulaganja, promijeniti proizvodnu strukturu i stvoriti kvalitetne uvjete za potencijalne ulagače. Naravno, treba razgovarati i o zaprekama na lokalnoj razini.

Hrvatska je, kao i ostale zemlje regije, danas suočena s izazovom razvoja novog modela gospodarstva. Potreban nam je nedužnički kapital, nove ideje, mobilnost, nove investicije.

Svaka zemlja, pa tako i Hrvatska, da bi se razvijala mora odlučiti na koji način upotrijebiti i oploditi svoje resurse: prirodna bogatstva, ljudski potencijal, tehnologije i kapital. Međunarodna konkurencija na najbolji način potiče efikasnost. Zato je nužno razvijati poslovnu i investicijsku klimu. Preduvjet je stabilnost političkog sustava koja se ogleda u jačanju i funkcioniranja pravne države.

Poduzete aktivnosti hrvatske Vlade u pogledu fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti su dobar pokazatelj potencijalnim ulagačima. Manji trošak zaduživanja omogućit će Vladi dodatna ulaganja u strateške sektore koja će biti snažna potpora budućem gospodarskom rastu.

Međutim, država nikada ne može dovoljno učiniti na poticanju gospodarskog rasta i stvaranju radnih mjesta - potrebno je jačanje privatnog sektora, jačanje kvalitete obrazovanja i promjene svijesti u društvu da šanse ne dolaze same, šanse treba stvarati. Zbog toga je neophodno stvarati regulativu, ali i društvenu klimu koja potiče i nagrađuje poduzetništvo.

Zemlje u našoj regiji nisu velike zemlje, ali to nužno ne znači da su naše mogućnosti unaprijed limitirane. Ono što ne može jedna zemlja sama, sigurno može u suradnji i partnerstvu sa susjedima i zemljama koje imaju iste interese.

Ron Brown Forum je potvrda kako u razumijevanju i korištenju naših šansi i mogućnosti nismo sami. Partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država, njihova zainteresiranost i prijateljstvo od velikog su značaja i za Hrvatsku i za regiju. Zato želim zahvaliti našim prijateljima iz Amerike što su došli u Hrvatsku, što pokazuju interes za naše zemlje i naša gospodarstva, i pozivam ih da se svake godine iznova vraćaju ako je ikako moguće i s novim poslovima.

Želim vam svima uspješan rad i ugodan boravak u Opatiji.